När kan valpar gå ut?

När kan valpar gå ut? – Valparna bör vara minst 8 veckor gamla när de lämnar uppfödaren för att börja sitt nya liv. Vid den här åldern är de fortfarande för unga för att vara fullt vaccinerade, men det råder ingen tvekan om att det finns några riktigt otäcka och ibland livshotande sjukdomar där ute som en valp måste skyddas från.När kan valpar gå ut?Valparna bör vara minst 8 veckor gamla när de lämnar uppfödaren för att börja sitt nya liv. Vid den här åldern är de fortfarande för unga för att vara fullt vaccinerade, men det råder ingen tvekan om att det finns några riktigt otäcka och ibland livshotande sjukdomar där ute som en valp måste skyddas från.

En ny ägares prioritet är att hålla sin nykomling säker och frisk – men de flesta vet också att valpen under dessa första veckor befinner sig i en viktig (och kort) utvecklingsfas där socialisering och tillvänjning också är oerhört viktigt för att hjälpa den att växa upp med självförtroende och vänlighet, utan rädsla och fobier, och för att minska förekomsten av framtida beteendeproblem.

Detta är en tid då du försöker introducera din valp på ett positivt sätt till alla människor, djur, platser, upplevelser och interaktioner som kommer att vara en del av deras nya liv. Denna balans mellan hälsa, säkerhet och socialisering är ofta svår för nya ägare – eftersom man inte kan försumma någon av dem – men de kan ibland tyckas stå i konflikt med varandra. Den goda nyheten är att de inte behöver vara det med en noggrann hantering och lite uppfinningsrikedom.

När kan valpar gå ut?

Den allra bästa personen som kan ge dig råd om när din valp kan gå ut är din veterinär, men i allmänhet rekommenderar de att du inte tar med dem ut på offentliga platser förrän ungefär två veckor efter deras andra vaccination. Detta ger tid för det naturliga immunsvaret på deras andra vaccin att börja verka, vilket minskar risken för att de ska smittas av någon av de sjukdomar som rutinmässigt vaccineras mot.

När du hämtar din valp från uppfödaren eller omplaceringscentret, kom ihåg att fråga vilka vaccinationer de redan har fått (och kontrollera att deras mamma också har vaccinerats) så att din veterinär kan fortsätta detta protokoll och låta dig veta exakt när det är säkert att börja ta med din valp ut i naturen.

Hur kan jag träna min valp på toaletten om den inte kan gå ut?

Det första du förmodligen tänker på när du undrar ”när kan min valp gå ut?” är toaletträning. Helst har du en valpsäker trädgård, även om de fortfarande bör övervakas utomhus hela tiden. För att minska risken för sjukdomar är det bäst att använda ett utrymme där inga andra hundar har tillträde, förutom de hundar som du känner till vaccinationshistoriken för – till exempel din egen hund eller andra familjehundar. Även om detta inte eliminerar risken för att din valp ska få en smittsam sjukdom minskar det sannolikheten för att detta ska hända. På så sätt får din valp redan erfarenhet av att vara utomhus i en säker miljö.

Hur kan jag träna min valp om den inte kan gå på promenader?

Utnyttja alla ”säkra utomhusutrymmen” som du har runt huset – t.ex. bak- och framträdgårdar, uteplatser osv. De får gå på olika underlag, se vad som händer utanför bakdörren, höra ljuden från världen runt omkring dem och börja få en föraning om alla de fascinerande dofter som naturen har att erbjuda.

Spela lekar i trädgården, låt valpen utforska och undersöka eller bara umgås tillsammans i solskenet. Du kan sätta upp en valpkåta så att ni båda kan koppla av också. Valpar är fulla av energi, men de tröttnar mycket lätt, så att utforska trädgården och leka med dig är mer än tillräckligt med motion för dem när de är mycket unga.

Hur kan jag socialisera min valp om den inte kan gå ut?

För det första bör du använda alla utomhusutrymmen som vetter mot vägen (t.ex. en uppfart) för att låta din valp uppleva så mycket som möjligt – t.ex. titta på förbipasserande, trafik, budfirmor, lokala djur som fåglar och allt det som de kan uppleva från ett område utan hundar (och så långt det är möjligt utan sjukdomar). Om andra hundar har tillgång till din uppfart, se till att du håller din valp i din famn medan du gör det, och om området inte är inhägnat bör din valp vara ordentligt kopplad.

Underskatta inte ljudets kraft i ditt eget hem också – du kan lugnt spela upp trafikljud eller till och med videoklipp av fyrverkerier försiktigt i bakgrunden till en början. Så länge valpen är avslappnad kan du sedan öka volymen lite grann och gå tillväga stegvis. Kom ihåg att detta aldrig bör nå överdrivna volymer och att det är bäst att hålla träningstillfällena korta och snälla.

Även om detta är en bra början finns det mycket mer där ute som din valp behöver se och uppleva under dessa tidiga ”pre-vaccinationsveckor”. Tänk på att beteendeproblem i framtiden fortfarande är en av de främsta orsakerna till att hundar måste omplaceras – så du måste balansera säkerhet med socialisering och om du är osäker kan du prata med en kvalificerad hundbeteendevetare för att få ytterligare råd och tips.

Bär eller håll din valp

Gör många utflykter till olika platser där du kan bära eller hålla din valp så att den kan se, höra, lukta och uppleva allt det nya livet i relativ trygghet. Eftersom de ännu inte är tillräckligt skyddade mot sjukdomar kan de inte interagera alltför mycket med andra hundar eller människor (vissa sjukdomar kan bäras både av hundägare och av deras hundar) – eller sätta tassarna på golvet – men denna tidiga exponering för en mängd olika platser och upplevelser kan vara ovärderlig för deras sociala utveckling. Ju fler saker en valp möter på ett positivt sätt under dessa första veckor, desto bättre för deras framtida utveckling och beteende.

Dessa utflykter kan vara allt från parken för att titta på människor och andra hundar, till att stå på gatan och titta på trafiken på avstånd, till att gå på puben, till att sitta utanför kaféer, till korta resor med kollektivtrafiken, till stranden eller skogen, eller bara ut på en biltur… Allt du kan komma på som kommer att vara en del av din hunds framtida liv – och där du kan hålla och bära dem hela tiden.

Se till att beundrare håller sig på avstånd

Ett problem är naturligtvis att en liten valp är en magnet för människor – och du kommer att märka att varje gång du går ut kommer människor att vara desperata för att interagera med din valp! Det är upp till dig att förhindra detta! Ja, du kommer att känna dig som den onda killen, men det finns två mycket viktiga skäl till att se till att folk beundrar dem på avstånd.

För det första finns det en liten möjlighet till överföring om dessa människor har varit i kontakt med en hund som bär på någon av de sjukdomar som rutinmässigt vaccineras mot. För det andra måste all socialisering vara positiv, och för en ung valp kan det vara oroväckande eller till och med skrämmande om främmande människor rör vid och klappar den – särskilt när den hålls och inte kan dra sig undan om den känner att den behöver det. Tänk om någon höll fast dig och hindrade dig från att röra dig medan helt främmande personer strök dig i håret och försökte krama dig. Både skrämmande och läskigt!

Det är mycket bättre att dessa första upplevelser med främlingar är helt ”hands off” så att din valp kan få förtroende för nya människor på ett säkert avstånd – och börjar lita på att du inte försätter den i oroande situationer.

Det finns sätt att kombinera socialisering och tillvänjning med vaccinationer och sjukdomsförebyggande åtgärder – och för en lycklig och frisk valp är båda lika viktiga.

Lämna en kommentar