Tips för hundägare med allergi mot hundar

Att ha en hund innebär glädje och kamratskap, men för de som lider av allergi mot hundar kan det också leda till olika utmaningar. Allergier orsakas oftast av proteiner som finns i hundens hud, saliv och urin, vilka sprider sig i hemmet och kan orsaka symtom såsom nysningar, rinnande ögon och ibland mer allvarliga reaktioner. Trots detta väljer många allergiker att ha hund, vilket kräver vissa anpassningar för att göra samvaron så problemfri som möjligt. Här följer några tips och råd för hur du som hundägare med allergi kan minska besvären och fortsätta att njuta av livet med din fyrbenta vän.

Välj rätt hundras

En viktig startpunkt för alla som lider av allergi men vill skaffa hund är att välja en lämplig hundras. Visserligen finns det ingen hundras som är helt allergifri, men vissa raser är kända för att vara snällare mot allergiker. Dessa raser kallas ofta för hypoallergena och producerar färre allergener än andra raser. Några exempel är Pudlar, Bichon Frisé och Portugisisk vattenhund. Dessa raser fäller mindre hår och har ofta en päls som kräver regelbunden trimning snarare än borstning. Att välja en mindre hund kan också vara fördelaktigt, eftersom de sprider mindre allergener än större hundar. Kom ihåg att tillbringa tid med hunden innan adoption för att se hur du reagerar på just den individen.

Skapar en allergivänlig miljö

Att minimera de allergener som finns i hemmet är avgörande för att kunna leva tillsammans med en hund trots allergier. Det finns flera steg du kan ta för att skapa en mer allergivänlig miljö:- Begränsa hundens tillgång till vissa delar av hemmet, särskilt sovrummet. Genom att hålla hunden borta från där du sover kan du minska exponeringen för allergener.- Använd luftrenare med HEPA-filter som effektivt kan minska mängden luftburna allergener i hemmet.- Tvätta hundens sängkläder, leksaker och annat tillbehör regelbundet i varmt vatten för att minska ackumuleringen av allergener.- Regelbunden dammsugning och våttorkning av golv och ytor hjälper till att hålla allergenerna borta. Tänk på att använda en dammsugare med HEPA-filter som kan fånga upp de små allergenpartiklarna.

Rätt kost och skötsel av hunden

Hur du sköter och vad du matar din hund med kan faktiskt spela en roll i hur mycket allergener de producerar. En välbalanserad kost rik på omega-3- och omega-6-fettsyror kan bidra till en friskare hud hos hunden, vilket i sin tur kan minska mängden hudfragment som blir till allergener. Regelbunden badning och borstning av hunden (helst utomhus eller av en icke-allergisk familjemedlem) kan också minska mängden lösa hår och hudflagor som sprids i hemmet. Kom bara ihåg att inte bada hunden för ofta, eftersom det kan torka ut deras hud och faktiskt öka mängden allergener.

Hälsa och behandling av allergier

Även om du vidtar alla försiktighetsåtgärder är det viktigt att också ta hand om din egen hälsa och hantera dina allergisymtom. Det finns flera över disk och receptbelagda läkemedel som kan hjälpa till att kontrollera allergiska reaktioner, inklusive antihistaminer, nässpray och ögondroppar. För vissa kan allergivaccination (även känd som immunoterapi) vara ett alternativ. Detta innebär regelbundna injektioner med små mängder av allergenet som över tid kan minska känsligheten för allergenet. Att konsultera en allergolog kan ge ytterligare vägledning och behandlingsalternativ som är anpassade just för dig. Att hålla koll på pollenrapporter och kvalitén på inomhusluften kan också hjälpa dig att planera dina dagar för att undvika värsta möjliga exponering. Trots utmaningarna är det absolut möjligt att ha en hund även om du lider av allergier. Genom att ta välgrundade beslut om val av hundras, noggrant underhålla hemmet och sköta om din hund och dina egna allergier kan du njuta av kompanjonskapet och de positiva effekterna av att ha en hund. Det kräver lite mer arbete och planering, men kärleken och glädjen som en hund tillför i livet kan vara väl värt det extra besväret.

Lämna en kommentar