Allt om hundrasen Basenji

Den här lilla till medelstora hunden har en distinkt, hårt krökt svans och rynkad panna. Basenji-hundens släta, korta, glansiga päls finns i olika färgkombinationer. Om du kan hålla jämna steg med deras höga energinivåer är Basenji-hundar smarta, roliga och blir härliga följeslagare.

  • Livslängd: 12-16 år
  • Vikt: 11 kg för hanar och 9,5 kg för tikar.
  • Höjd: 43 cm vid skänkeln (från foten till den högsta punkten på axeln) för hanar och 40 cm för tikar.
  • Färger: Röd och vit, svart och vit, svartbrun och vit, marmorerad, marmorerad och vit.
  • Storlek: Medium

Personlighet

Basenji är utan tvekan unik och har flera egenskaper som helt skiljer den från andra raser. Först och främst skäller inte Basenji. Den kommer dock att joddla, kuttra eller till och med kråka när den är upphetsad. Liksom vilda kanider som vargen har Basenji bara en säsong per år – och i sin fastighet är den nästan kattliknande, och städar sig på ett liknande sätt. Liksom katter är de utmärkta klättrare – och vissa klättrar till och med i träd. De är också extremt vaksamma och kan sitta i timmar och titta ut genom fönstren.

Basenji är högmodiga och oändligt nyfikna, och de är mycket sällskapliga med sina ägare snarare än tillgivna. De är charmiga och ibland clowneriska, men de är också ofta distanserade, oberoende och självförsörjande. De gillar inte att lämnas ensamma och kan ofta vara mycket destruktiva. Basenji-hundar är sannolikt inte säkra tillsammans med små pälsdjur och även katter bör introduceras med försiktighet. De är reserverade mot mänskliga främlingar och ibland ovänliga mot andra hundar och är fascinerande men ganska specialiserade följeslagare.

Historia och ursprung

Ursprungsland: Afrika

Basenji-hunden sägs vara lika gammal som pyramiderna och den förekommer faktiskt i konstverk från det gamla Egypten för 4500 år sedan. Samma typ av hund förekommer under hundratals år – främst i begravningskonst, vilket tyder på att de var faraonernas favorithundar.

Medan civilisationen i det gamla Egypten försvann överlevde basenji-hunden och blev snart en uppskattad ägodel för lokala stammar och jägare. Basenji har varit en allsidig jakthund i Afrika i tusentals år och till skillnad från de flesta andra hundar är den både en vakthund och en spårhund – och kan tränas att peka och apportera.

Rasen är praktiskt taget oförändrad sedan faraonernas dagar, vilket gör den till en av de äldsta ”typiska” raserna.

Hälsa och vanliga problem

De mest kända ärftliga sjukdomarna hos Basenji är en typ av njursjukdom hos hundar (Fanconis syndrom) och en form av anemi. Det finns genetiska tester för båda dessa. Liksom många raser kan även ärftliga ögonsjukdomar förekomma. Det är därför viktigt med ögonprov och genetiska tester av hundar före avel.

Träningsbehov

Basenji är uppfödd för att jaga i grov terräng och har höga energinivåer och behöver minst en timmes motion dagligen, och har uthållighet för mer om du kan erbjuda det. Det mesta av denna motion måste ske i koppel eftersom de har en mycket stark drivkraft att jaga och utforska – och har en helt avvisande attityd till återkallande! Därför måste ägarna kunna vara lika aktiva som sin hund.

Basenjis har en exceptionell förmåga att lösa problem och därför kan interaktiva foderleksaker, berikande lekar och doftarbete hjälpa till att hålla deras upptagna sinnen och kroppar sysselsatta.

Platsbehov

Basenji är små hundar som inte behöver mycket utrymme och så länge de har ett varmt hem med ett fönster att titta ut ur kommer de att trivas. Men de behöver tillgång till gott om utrymme för motion. Trädgårdarna måste vara exceptionellt väl inhägnade, men även då är de skickliga flyktingar som kan klättra i staket och träd. Basenji behöver tillsyn när de är utomhus.

Näring och utfodring

Små hundar har en snabb ämnesomsättning, vilket innebär att de förbränner energi i hög takt. Deras små magar innebär också att de måste äta lite och ofta. Foder för små raser är särskilt utformat med lämpliga nivåer av viktiga näringsämnen och mindre brödstorlekar för att passa mindre munnar. Detta uppmuntrar också till tuggning och förbättrar matsmältningen.

De bästa raserna för familjehundar

Basenji är en specialiserad hund som har så specifika behov att de klarar sig bättre i hushåll utan barn eller där barnen är äldre och förnuftiga.

Även om många hundar traditionellt sett anses vara bra med barn måste alla hundar och barn lära sig att komma överens och vara trygga tillsammans. Trots detta bör hundar och små barn aldrig lämnas ensamma tillsammans och vuxna bör övervaka alla interaktioner mellan dem.

Visste du det?

Basenji är förmodligen världens äldsta hundras och har fått sitt namn från folket i Ituri-regnskogarna som kallade dem Basenchi – vilket betyder ”liten buskvarn”.

Liknande raser:

  • Beagle
  • Foxhound
  • Faraoh Hound

Lämna en kommentar