Dobermann

Dobermann är en hundras som härstammar från Tyskland. Den hör till kategorin brukshundar och passar till all slags bruksarbete. En dobermann tycker om att arbeta och är mycket aktiva och bör alltså få göra något för att få utlopp för sin energi. Idag är dobermann lämpad som vakthund, liksom inom lydnad och kräver mycket mental träning. Eftersom de är väldigt flexibla passar de även bra som familjehundar om de får rätt aktivering och har en konsekvent ledare. De används också som skyddshundar då de är mycket lämpade inom det området. Man måste dock ha med sig att en dobermann kan bli väldigt jobbig om den hamnar i fel händer och inte får den träning som den behöver. Det är därför också bra om man ser över hur valpen har haft det under uppväxten, samt träffar hundägarna och hundvalpens föräldrar. Det är också bra att man har en plan för hur man ska aktivera hunden och vad man vill göra med den. I övrigt är en dobermann väldigt vänlig och fredlig och hamnar den hos rätt familj så får man en hund som klarar av det mesta.

Dobermann hör till största pinscher-rasen

En dobermann räknas som den största pinscher-rasen och är en mycket populär ras. År 2012-2013 utnämndes den till en av världens trettio populäraste hundraser. Till utseendet har den kort och ganska sträv päls och är godkänd i två färger enligt rasstandard, brun med tan och svart med tan. En dobermann har lång smal svans och långa hängande öron och räknas som mellanstor hund. Med sina muskler och slanka kropp är den mycket smidig och elegant. Mankhöjden på hanar är mellan 68 – 72 centimeter, medan tikarnas mankhöjd ligger mellan 63 – 68 centimeter. Hanarna väger mellan 40 – 45 kilo och tikarna mellan 32 – 35 kilo. Eftersom en dobermann har väldigt kort päls så är den väldigt lättskött, ett bad någon enstaka gång räcker som pälsvård.

Kupering av öron och svans på dobermann

Kupering av öron och svans är strängt förbjudet i Sverige om det inte sker av medicinskt syfte. I andra länder är det dock fortfarande tillåtet men alltfler länder förbjuder det. Att kupera en hunds öron och/eller svans har inget syfte mer än för syns skull. Det är plågsamt för hunden och kan resultera i följdsjukdomar, därför har vissa länder valt att förbjuda det. Men om det däremot är av medicinska skäl är det alltså tillåtet att kupera hundens öron och/eller svans.

En av de sjukaste hundraserna

Dobermanns är dessvärre en av de sjukaste hundraserna och kan drabbas av höftledsdysplasi, också kallat HD, samt ögonsjukdomar. Andra allvarliga sjukdomar som en dobermann kan drabbas av är hjärtfel och wobbler. Wobbler är att halskotorna är instabila och sitter alltså inte fast som en halskota på en frisk hund gör. Dock ses dessa oftast när hunden är i medelåldern. Det förekommer också hudsjukdomar, men också hundar med knäproblem. Dessa sjukdomar är alltså vanligt förekommande på en dobermann och det måste man ha i åtanke om man funderar på att skaffa sig en dobermann. En frisk dobermann har en medellivslängd mellan 8 – 12 år.

Lämna en kommentar